Product Backlog

Ένα ανεκτέλεστο προϊόν (Product Backlog) είναι μια ταξινομημένη λίστα χαρακτηριστικών ή εργασιών που πρόκειται να ενσωματωθούν σε ένα προϊόν. Θεωρητικά, το Product Backlog  Θα μπορούσε να είναι άπειρο. Δηλαδή, θα μπορούσαν πάντα να υπάρχουν νέες απαιτήσεις και επιθυμητά χαρακτηριστικά για ένα προϊόν. Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος είναι ένας πραγματικός πελάτης ή μια αντιπροσώπευση αυτού (σκεφτείτε έναν ιδιοκτήτη προϊόντος iPhone που αντιπροσωπεύει πολλά εκατομμύρια χρήστες), συντηρεί, ενημερώνει, διαχειρίζεται και κατατάσσει κατά σειρά προτεραιότητας το ανεκτέλεστο προϊόν. Με βάση έρευνα αγοράς, μια δήλωση οράματος για το προϊόν, αναλυτικά στοιχεία του κλάδου, τεχνικές καινοτομίες ή απλώς ιδέες προς δοκιμή, το ανεκτέλεστο προϊόν αντιπροσωπεύει τις πιο πολύτιμες ιδέες και χαρακτηριστικά του ιδιοκτήτη του προϊόντος για ένα προϊόν.

Μόλις η ομάδα scrum επιλέξει, σχεδιάσει και δεσμεύσει εργασίες για την υλοποίηση ανεκτέλεστου προϊόντος από το Product Backlog για το νέο sprint, ο κάτοχος του προϊόντος δεν μπορεί να κάνει αλλαγές σε αυτές. Ωστόσο, δίνεται στον ιδιοκτήτη του προϊόντος ελεύθερη εξουσία για να αλλάξει την προτεραιότητα, τις απαιτήσεις και ακόμη και να αφαιρέσει οποιοδήποτε στοιχείο ανεκτέλεστου προϊόντος που δεν έχει δεσμευτεί και προγραμματιστεί για το νέο sprint. Αυτός ο απλός κανόνας «υποχρεώνει» τον ιδιοκτήτη του προϊόντος εγκαίρως να έχει προετοιμάσει /περιγράψει με λεπτομέρεια τις επόμενες εργασίες. Ο ιδιοκτήτης προϊόντος πρέπει να ταξινομήσει και να προετοιμάσει όλες τις λεπτομέρειες για τις επόμενες εργασίες του ανεκτέλεστου προϊόντος για την επόμενη συνάντηση προγραμματισμού sprint. Επίσης, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος θα πρέπει να δώσει προτεραιότητα και να προετοιμάσει ένα σύνολο λεπτομερειών και οδηγιών που επιθυμεί η επόμενη έκδοση του προϊόντος να εμπεριέχει.

Η λίστα με τις εκκρεμότητες υλοποίησης νέων λειτουργιών / χαρακτηριστικών  προϊόντων είναι πολύ χρήσιμες για τη διαχείριση των αλλαγών, επειδή οι εργασίες που δεν έχουν ξεκινήσει μπορούν εύκολα να συντονιστούν με τις ανάγκες της αγοράς σε οποιαδήποτε δεδομένη χρονική στιγμή. Εάν η ομάδα πρέπει να αντιδράσει σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης όπως λόγου χάρη ανταγωνιστικά προϊόντα και νέα επίκαιρα χαρακτηριστικά τους, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος μπορεί να αναβάλει τυχόν στοιχεία που δεν έχουν ξεκινήσει για να ανοίξει ο δρόμος ώστε οι νέες προς ανάπτυξη δυνατότητες να καλύψουν το κενό σε σχέση με την ανταγωνιστική πρόταση στο αμέσως επόμενο sprint. Εφόσον είναι γνωστό ότι οι ανάγκες της αγοράς θα αλλάξουν, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος μπορεί να αναλύσει και να χρονοπρογραμματίσει  τα πιο σημαντικά στοιχεία που θα χρειαστεί να υλοποιήσει η ομάδα στη συνέχεια. Η λίστα με το ανεκτέλεστο προϊόν διευκολύνει και τα δύο επίπεδα προγραμματισμού, δηλαδή, τόσο το ανεκτέλεστο προϊόν που μπορεί να χρονοπρογραμματιστεί γρήγορα και εύκολα για υλοποίηση το μέλλον, όσο και ότι αφορά τον προγραμματισμό του sprint. Τα στοιχεία εκκρεμότητας υψηλότερης προτεραιότητας μπορούν να υλοποιηθούν αφού έχουν περιγραφεί με κάθε λεπτομέρεια (εργασίες, ώρες, ιδιοκτήτες κ.λπ.) και είναι έτοιμα να ενταχθούν στο νέο sprint. Για την υλοποίηση του επιθυμητού προϊόντος χρειάζεται απλά να επιλεγεί το κορυφαίου στοιχείου από το ανεκτέλεστο προϊόν με βάση τις προτεραιότητες που έχει θέσει ο ιδιοκτήτης του προϊόντος, η υλοποίηση του, και η ενσωμάτωση του στη νέα εκδοχή του προϊόντος. Η αναδρομική εκτέλεση του παραπάνω αλγορίθμου (επιλογή του κορυφαίου στοιχείου από το ανεκτέλεστο – υλοποίησης – συσσωμάτωση στο νέο προϊόν) μας οδηγεί τελικά στην δημιουργία του επιθυμητού τελικού προϊόντος.

 Οι εκκρεμότητες προϊόντων θα πρέπει να γράφονται και οι εκδόσεις θα πρέπει να προγραμματίζονται γύρω από το προϊόν ή τα χαρακτηριστικά, όχι τα στοιχεία ενός συστήματος. Το "Ο χρήστης μπορεί να προβάλλει μια λίστα προϊόντων στην κύρια σελίδα" είναι ένα στοιχείο συσσωρευμένου προϊόντος που αντιμετωπίζει ο χρήστης, ενώ το "ενημερώστε το CSS για να διατηρηθούν οι γραμματοσειρές κεφαλίδας προϊόντος" δεν είναι. Η εξέταση ενός σχεδίου από την οπτική γωνία του προϊόντος στη γλώσσα χρήστη βοηθά τον κάτοχο του προϊόντος να συνδέσει τα σχέδια κυκλοφορίας με τους ρυθμούς της αγοράς. Σε πολλές περιπτώσεις, ένα ακόμη υψηλότερο επίπεδο σχεδιασμού που ονομάζεται οδικός χάρτης προϊόντων θα προηγείται ενός σχεδίου κυκλοφορίας. Οι εκκρεμότητες προϊόντων, οι χάρτες πορείας και τα σχέδια κυκλοφορίας επιτρέπουν στους κατόχους προϊόντων και στις ομάδες να δουν το σύνολο. μια λιτή ιδέα που μας υπενθυμίζει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να κοιτάμε τη μεγάλη εικόνα από καιρό σε καιρό, όχι μόνο τις καθημερινές λεπτομέρειες.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: