Σύντομη ανασκόπηση του πλαισίου Scrum

Το Scrum είναι απλό. Αποτελείται από έξι χρονικά πλαίσια (ένα από τα οποία είναι προαιρετικό), τρεις ρόλους και τρία «επίσημα» αντικείμενα.

Το Sprint, είναι το πρώτο από τα έξι χρονικά πλαίσια, και αφορά μια επανάληψη σταθερής διάρκειας (πχ 15 ημέρες). Ξεκινά με τον προγραμματισμό του Sprint και ολοκληρώνεται με την ανασκόπηση και την απολογιστική έκθεση του. Η ομάδα scrum συναντάται καθημερινά, συνήθως στην αρχή της ημέρας, με  στόχο τα μέλη της ομάδας να κάνουν τη δουλειά τους ορατή ο ένας στον άλλο και να συγχρονιστούν.

 

Σχεδιασμός Sprint

Κατά τη διάρκεια του σχεδιασμού του Sprint, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος και η ομάδα συζητούν τα χαρακτηριστικά / λειτουργίες υψηλότερης προτεραιότητας στο ανεκτέλεστο προϊόν και συντάσσουν ένα σχέδιο για την υλοποίηση αυτών των στοιχείων.

Το σύνολο των στοιχείων που καταγράφηκαν στο σχέδιο  και των επακόλουθων εργασιών τους συλλογικά αναφέρεται ως εκκρεμότητα της ομάδας.

Η συνάντηση προγραμματισμού Sprint ορίζεται χρονικά σε οκτώ ώρες για ένα Sprint 30 ημερών, και μειώνεται αναλογικά για μικρότερα Sprint (πχ για ένα σπριντ δύο εβδομάδων μπορεί κανείς να μειώσει αυτόν τον χρόνο σε τέσσερις ώρες το πολύ).

Η συνάντηση αποτελείται από δύο μέρη. Το πρώτο τμήμα της συνάντηση καθοδηγείται από τον Ιδιοκτήτη του προϊόντος που παρουσιάζει τα πιο σημαντικά ανεκτέλεστα στοιχεία του προϊόντος —μαζί με τυχόν χρήσιμα σχέδια, μοντέλα και μακέτες, για παράδειγμα— και διευκρινίζει ερωτήσεις από την ομάδα ανάπτυξης σχετικά με το τι θέλει και γιατί το θέλει. Το δεύτερο τμήμα της συνάντησης καθοδηγείται από την ομάδα παράδοσης Scrum που εργάζονται μαζί για να συλλάβουν προσεγγίσεις και τελικά να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο. Στην αρχή αυτού του δεύτερου τμήματος ξεκινάει το Sprint. Φυσικά, οι ομάδες αναζητούν πάντα τρόπους να κάνουν τον προγραμματισμό πιο γρήγορο και αποτελεσματικό.

Το αποτέλεσμα του σχεδιασμού Sprint είναι ένα ανεκτέλεστο Sprint που αποτελείται από επιλεγμένα στοιχεία από το Product Backlog, μαζί με τις συσχετισμένες εργασίες που προσδιορίζονται από την ομάδα στο δεύτερο τμήμα του σχεδιασμού Sprint.

 

Καθημερινή συνάντηση scrum

Στην καθημερινή συνάντηση scrum, το τρίτο time box του Scrum, τα μέλη της ομάδας ενημερώνουν για την πρόοδό τους, ώστε να μπορούν να επιθεωρούν και να προσαρμοστούν στην επίτευξη των στόχων τους κάθε μέρα! Η συνάντηση γίνεται την ίδια ώρα και στον ίδιο χώρο που αποφασίζει η ομάδα και έχει μικρή διάρκεια (15 λεπτά). Σε αυτή τη 15λεπτη συνάντηση, τα μέλη της ομάδας συζητούν τι έκαναν από τη χθεσινή συνάντηση, τι σχεδιάζουν να κάνουν μέχρι την αυριανή συνάντηση και αναφέρουν τυχόν εμπόδια που βρέθηκαν ή εκτιμούν ότι μπορεί να βρεθούν στο δρόμο τους. Ο ρόλος του Scrum Master στο καθημερινό scrum είναι να διευκολύνει την λειτουργία της ομάδας, να εμποδίζει τη συζήτηση να εμβαθύνει στην επίλυση προβλημάτων και να καταγράφει τυχόν εμπόδια που τα μέλη της ομάδας πιστεύουν ότι δεν μπορούν να διορθώσουν μόνα τους. Ο Scrum Master θα προσπαθήσει να αφαιρέσει τα εν λόγω εμπόδια μετά τη συνάντηση. Η καθημερινή συνάντηση scrum αντιπροσωπεύει την επιθεώρηση και την προσαρμογή σε καθημερινό επίπεδο. Τα μέλη της ομάδας Scrum συμμετέχουν σε αυτή την καθημερινή συνάντηση (υποχρεωτικά)  ο ιδιοκτήτης προϊόντος (προαιρετικά) και ο Scrum Master (υποχρεωτικά). Οποιοσδήποτε άλλος είναι ευπρόσδεκτος να παρευρεθεί αλλά μόνο ως παρατηρητής.

 

Συνάντηση αξιολόγησης Sprint

Η ανασκόπηση Sprint, το τέταρτο time box του Scrum, παρέχει την ευκαιρία στα ενδιαφερόμενα μέρη να δώσουν σχόλια και να συζητήσουν σχετικά με το αναπτυσσόμενο προϊόν σε ένα συλλογικό περιβάλλον. Σε αυτήν τη συνάντηση, η ομάδα, ο ιδιοκτήτης προϊόντος, ο Scrum Master και τυχόν άλλοι ενδιαφερόμενοι συναντιούνται για να εξετάσουν τις δυνατότητες και να μιλήσουν για το πώς διαμορφώνεται το προϊόν, ποια χαρακτηριστικά μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν και ίσως να συζητήσουν νέες ιδέες για προσθήκη στο ανεκτέλεστο προϊόν. Είναι σύνηθες ο Scrum Master να συνοψίζει τα γεγονότα του Sprint, τα τυχόν σημαντικά εμπόδια που συνάντησε η ομάδα, τις αποφάσεις που λήφθηκαν κατά τη διάρκεια του sprint και ούτω καθεξής. Τέλος η ομάδα πρέπει πάντα παρουσιάζει το εξελισσόμενο προϊόν που το έχει ολοκληρώσει στο τέλος του Sprint. Αυτή η συνάντηση ορίζεται χρονικά σε τέσσερις ώρες (για ένα σπριντ 30 ημερών).

 

Απολογισμός Sprint

Κατά τη διάρκεια της τελικής συνάντησης του Sprint – τον απολογισμό - τα μέλη της ομάδας συζητούν τα γεγονότα του Sprint, εντοπίζουν τι λειτούργησε καλά, και τι δεν λειτούργησε τόσο καλά και αναλαμβάνουν στοιχεία δράσης για τυχόν βελτιωτικές αλλαγές που θα ήθελαν να κάνουν για το επόμενο Sprint. Ο δε Scrum Master θα αναλάβει οποιεσδήποτε ενέργειες η ομάδα πιστεύει ότι δεν μπορεί να χειριστεί η ίδια,(πχ  πιθανά ευρύτερα οργανωτικά ζητήματα). Ο Scrum Master θα αναφέρει την πρόοδο στην ομάδα σχετικά με αυτά τα εμπόδια σε επόμενα Sprint. Αυτή η συνάντηση έχει χρονική διάρκεια σε τρεις ώρες.

 

Σχεδιασμός Εκδόσεων προϊόντος (προαιρετικό)

Το τελευταίο χρονικό πλαίσιο στο Scrum είναι ο προγραμματισμός εκδόσεων του αναπτυσσόμενου προϊόντος, και είναι μια προαιρετική λειτουργία του scrum, κατά την οποία οι ομάδες του Scrum σχεδιάζουν μακροπρόθεσμα τις μελλοντικές εργασίες που θα αποτελέσουν αντικείμενο εργασίας   ενδεχομένως πολλών μελλοντικών Sprint. Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος και η ομάδα συζητούν το ανεκτέλεστο μέρος των προϊόντων, τις εξαρτήσεις, τους κινδύνους, το χρονοδιάγραμμα κλπ. Σκοπός αυτής της συνάντησης είναι να καταλήξουν σε μια πρόβλεψη για τις μελλοντικές επερχόμενες εργασίες. Δεδομένου ότι το ανεκτέλεστο προϊόν μπορεί να είναι άπειρο, ο προγραμματισμός παραγωγής μελλοντικών εκδόσεων βοηθά την ομάδα και τον ιδιοκτήτη του προϊόντος να κατανοήσουν τι είναι σχετικά εφικτό σε με δεδομένη χρονική προθεσμία. Η συνάντηση για τον σχεδιασμό παραγωγής νέων εκδόσεων πρέπει να είναι χρονικά καθορισμένος. Ωστόσο ο χρόνος αυτός  εξαρτάται από την κλίμακα του ανεκτέλεστου προϊόντος,  τον αριθμό των ομάδων, τη διανομή της ομάδας και το πόσο καλά έχει προετοιμαστεί το Product Backlog για το ανεκτέλεστο προϊόν. Συχνά πραγματοποιούνται αυτές οι συναντήσεις στην αρχή του έργου. Δεν είναι παράξενο, οι ομάδες να αναβάλλουν τον προγραμματισμό αυτών των συναντήσεων μέχρι να έχουν «τρέξει» μερικά Sprint, καθώς η εμπειρία και η γνώση που αποκτούν έχουν ως αποτέλεσμα μεγαλύτερη εμπιστοσύνη για την εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου υλοποίησης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: