Οι ρόλοι στο Scrum





Ομάδα Scrum

  • Μια ομάδα Scrum αφοσιώνεται στην υλοποίηση μιας  απαίτησης από μια λίστα απαιτήσεων (που συνθέτουν το τελικό προϊόν) γνωστή ως Product Backlog. 
  • Μια ομάδα Scrum περιλαμβάνει α) τον ιδιοκτήτη του προϊόντος, β) τον Scrum Master, και γ) τα μέλη της ομάδας.
  •  Μια ομάδα Scrum μπορεί να αποτελείται από πέντε έως εννέα μέλη, τα οποία εργάζονται για την υλοποίηση ενός έργου και είναι:

    • δια-λειτουργική (δηλαδή έχει διαθέσιμα μέλη όλων των ειδικοτήτων που χρειάζονται για την υλοποίηση του αναληφθέντος έργου),
    • είναι εξουσιοδοτημένη (δηλαδή έχει οριστεί ως αποκλειστικά υπεύθυνη για την υλοποίηση)
    •  είναι αυτοοργανωτική (δηλαδή η ίδια αποφασίζει για τους απαιτούμενους χρόνους υλοποίησης, την ανατροφοδότηση της για βελτιστοποίηση των εργασιών και για τον ορισμό των ποιοτικών χαρακτηριστικών που οφείλουν να διασφαλίζουν κατά την παράδοση μέρους ή του όλου προϊόντος). Οι ομάδες Scrum δηλαδή αυτό-οργώνονται, σχεδιάζουν, εκτιμούν και δεσμεύονται στην εργασία τους, αντί να εκτελεί αυτές τις λειτουργίες ένας μάνατζερ για αυτούς.

Ο τελικός στόχος της ομάδας είναι να παραδώσει μια επαυξημένη εκδοχή του προϊόντος στο τέλος κάθε sprint. Η εκδοχή αυτή οφείλει απαραιτήτως να πληροί έναν σύνολο προσυμφωνημένων κανόνων ποιότητας (definition of done).

Ιδιοκτήτης προϊόντος

Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος είναι υπεύθυνος για την επιτυχία του προϊόντος. Με άλλα λόγια, ενώ η ομάδα scrum είναι υπεύθυνη για την παροχή μιας ποιοτικής επαυξημένης εκδοχής του προϊόντος, ο ιδιοκτήτης του προϊόντος είναι υπεύθυνος για την άριστη γνώση του τμήματος της αγοράς στην οποία απευθύνεται το προϊόν αλλά  και την κατανόηση των αναγκών του τελικού χρήστη. Με την γνώση αυτή πρέπει να μπορεί να σχεδιάσει κατ’ αρχήν στο μυαλό του και κατόπιν «στο χαρτί» αφενός το τελικό προϊόν και αφετέρου την κατάτμηση αυτού σε επιμέρους ταξινομημένες λειτουργίες κατά σειρά σπουδαιότητας έτσι ώστε η τελική σύνθεση τους να δώσει το επιθυμητό αποτέλεσμα δηλαδή το επιθυμητό προϊόν.

Οι κατατμήσεις αυτές του προϊόντος γίνονται με γνώμονα την σπουδαιότητα τους και άρα έχουν προτεραιότητα κατά την υλοποίηση. Κάθε τέτοια κατάτμηση οφείλει να μπορεί να υλοποιηθεί εντός προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος (sprint), κατά το πέρας του οποίου πρέπει να υπάρχει η παράδοση μιας «λειτουργικής» εκδοχής του προϊόντος σύμφωνα με τον σχεδιασμό και η οποία θα πληροί όλες τις ποιοτικές προδιαγραφές που έχουν από πριν συμφωνηθεί. Είναι σημαντικό να γίνει ξεκάθαρο ότι για κάθε προϊόν μπορεί να υπάρχει μονάχα ένας ιδιοκτήτης προϊόντος που λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις σχετικά με την κατεύθυνση του προϊόντος και τη σειρά με την οποία θα πρέπει να αναπτυχθούν τα χαρακτηριστικά και οι λειτουργίες του. Ωστόσο ένας ιδιοκτήτης προϊόντος δύναται να είναι υπεύθυνος για πάνω από ένα προϊόντα.

Το ανεκτέλεστο προϊόν ή αλλιώς η λίστα των χαρακτηριστικών / λειτουργιών που πρέπει να αναπτυχθούν αποτελούν το Product Backlog και μπορεί να συμπληρωθεί από την ομάδα του Scrum, αλλά τελικά οι προτεραιότητες υλοποίησης είναι ευθύνη του ιδιοκτήτη του προϊόντος, ώστε να αντικατοπτρίζονται τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά / λειτουργίες για το υπό ανάπτυξη προϊόν.

 Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος, δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει το "τι" και το "γιατί" του συστήματος, θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στην ομάδα για να έχει τακτικά διαλόγους σχετικά με τις απαιτήσεις του ανεκτέλεστου προϊόντος. Επιπλέον, ο κάτοχος του προϊόντος πρέπει να κάνει το όραμα του προϊόντος ξεκάθαρο σε όλους στην ομάδα και να συντηρεί τακτικά το Product Backlog σύμφωνα με το όραμα του προϊόντος. Ο ιδιοκτήτης του προϊόντος πρέπει να έχει έτοιμο πάντα τουλάχιστον το επόμενο σύνολο απαιτήσεων στο Product Backlog, έτσι ώστε η ομάδα να έχει πάντα δουλειά στην ουρά για το επόμενο σπριντ.

Scrum Master

O ρόλος του Scrum Master είναι να προστατεύει τη διαδικασία και τα μέλη της ομάδας από διακοπές προκειμένου να τα κρατά εστιασμένα στις δεσμεύσεις τους στο σπριντ. Κατανοεί τους λόγους πίσω από μια εμπειρική διαδικασία και κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να διατηρήσει την ανάπτυξη του προϊόντος σε μια όσο το δυνατόν πιο ομαλή πορεία.

Βοηθά τον ιδιοκτήτη του προϊόντος να τακτοποιήσει το ανεκτέλεστο προϊόν εάν αυτός δεν καταλαβαίνει πώς να το κάνει. Επιπλέον, ο Scrum Master διευκολύνει όλες τις συναντήσεις του Scrum, διασφαλίζοντας ότι όλοι στην ομάδα κατανοούν τους στόχους και ότι μοιράζονται μια δέσμευση μαζί ως αληθινή ομάδα και όχι μόνο ως μια συλλογή ατόμων. Ο Scrum Master αφαιρεί τυχόν εμπόδια που εμποδίζουν τη σταθερή ροή λειτουργιών υψηλής αξίας για το έργο καθώς πολλές φορές, τα εμπόδια είναι οργανωτικού χαρακτήρα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: