Indoor Positioning Systems - open fields for implementation

Στον σύγχρονο τρόπο ζωής μας, η εύρεση της ακριβής θέσης σε εσωτερικούς χώρους έχει γίνει ένα δημοφιλές θέμα και σχετίζεται σχεδόν με κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα που λαμβάνει χώρα σε αυτούς. Λαμβάνοντας υπόψη τη συνεχή βελτίωση της τεχνολογίας, τα μελλοντικά συστήματα εύρεσης θέσης και δρομολόγησης σε εσωτερικούς χώρους θα βρουν ακόμη περισσότερες εφαρμογές και θα αναβαθμίσουν περαιτέρω τις παρεχόμενες υπηρεσίες και βεβαίως την καθημερινότητα μας. Γενικά δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε ότι σχεδόν στο σύνολο της ανθρώπινης δραστηριότητας σε εσωτερικούς χώρους μπορούν να βρουν εφαρμογή συστήματα IPS.

Έτσι τέτοιες υλοποιήσεις βρίσκουν εφαρμογή σε διάφορα πεδία της ανθρώπινης δραστηριότητας όπως τα νοσοκομεία και τα κέντρα φροντίδας. Ένα νοσοκομειακό περιβάλλον προσφέρει πραγματικά αμέτρητες δυνατότητες τόσο για υπηρεσίες εύρεσης θέσης (πχ εύρεση ιατρείων, θαλάμων, γραμματειών, εξοπλισμού κ.λπ.) όσο και για (για τον εντοπισμό ιατρικού προσωπικού ή για την πλοήγηση επισκεπτών (Van der Ham, 2015). Επίσης είναι δυνατή η παρακολούθηση ηλικιωμένων ατόμων σε κέντρα φροντίδας, για παράδειγμα το σύστημα ενεργοποιεί συναγερμό όταν ένας ασθενής με άνοια βγαίνει από μια καθορισμένη περιοχή (γεω-περίφραξη).

Άλλα παραδείγματα τέτοιων εφαρμογών, βρίσκουν εφαρμογή σε αεροδρόμια, σταθμούς τρένων / μετρό και εμπορικά κέντρα. Τα αεροδρόμια είναι συχνά πολύπλοκα κτίρια με πολλές εγκαταστάσεις, όπου πολλοί ταξιδιώτες πρέπει να βρουν το δρόμο τους υπό πίεση χρόνου. Ένα IPS θα μπορούσε να οδηγήσει τους ανθρώπους με έξυπνο και γρήγορο τρόπο στο σωστό μέρος, να δώσει πληροφορίες σχετικά με την ώρα αναμονής, την αποφυγή πολυσύχναστων τοποθεσιών εάν συντρέχει λόγος ή και  εάν υπάρχει λίγος χρόνος πριν από την αναχώρηση το σύστημα να μπορεί να προτείνει τα πλησιέστερα καταστήματα και άλλα σημεία ενδιαφέροντος. Η ίδια αρχή ισχύει για μεγάλους σιδηροδρομικούς σταθμούς, υπόγειους σταθμούς του μετρό και εμπορικά κέντρα. 

Μια ίσως από τις πιο καθημερινές ανάγκες στις οποίες μπορεί να βρει ένα τέτοιο σύστημα εφαρμογή είναι οι αγορές σε πολυκαταστήματα ή supermarket. Οι πελάτες εισέρχονται στους χώρους αυτούς έχοντας συνήθως μια λίστα με τα προϊόντα που επιθυμούν να αγοράσουν. Είναι δυνατόν εάν στο κατάστημα υπάρχει εγκατεστημένη η κατάλληλη υποδομή, σε συνδυασμό με την χρήση smartphone, δίνοντας μια λίστα αγορών ως είσοδο, το σύστημα να προσφέρει έναν έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο για να περιηγηθεί κανείς σε ένα supermarket. Επιπλέον, η αγοραστική συμπεριφορά των πελατών μπορεί να αναλυθεί και το supermarket μπορεί να προσαρμοστεί ή να κάνει αλλαγές και βελτιώσεις με βάση αυτήν την ανάλυση.

Βιβλιογραφία



Δεν υπάρχουν σχόλια: